Jdi na obsah Jdi na menu
 


20150525 vzpomínková akce Praha Strašnice pomníček Bořík

26. 5. 2015

 vzpomínková akce Praha Strašnice

V úterý 5. května 2015 jsme si u památníku padlých bojovníků Pražského povstání v Praze Strašnicích připomněli květnové dny před 70. lety. Vzpomínkovou akcí jsme také uctili padlé příslušníky Finanční stráže, mezi kterými byl i respicient finanční stráže Václav Bořík, který ve Strašnicích položil svůj život dne 8. května 1945.

Ve spolupráci s vedením Celní správy jsme připomněli statečnost i oběti na životech příslušníků Finanční stráže, kteří se do bojů v květnu 1945 zapojili. V 11:00 hodin zástupci Východočeského klubu celních veteránů Jirka Panuš a Bohumil Brandejs přivítali jednotku čestné stráže Celního úřadu pro Královéhradecký kraj a příslušníky Finanční stráže RČS z 1. praporu SOS Třebechovice pod Orebem ve slavnostních historických uniformách.

Celní správu České republiky reprezentovali ředitel Celního úřadu pro hlavní město Prahu plk. Mgr. Radek Šubrt, ředitel Celního úřadu pro Královéhradecký kraj plk. Mgr. František Halás, 1. zástupce ředitele Celního úřadu pro Středočeský kraj plk. Mgr. Jan Václavíček a jejich kolegové a kolegyně, z pražských celních úřadů. Hosty byli také předsedkyně Spolku celníků České republiky JUDr. Marie Bubeníková a Bc. Pavel Bednář, předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací. Velmi nás potěšila, i když krátká přítomnost členky Českého svazu bojovníků za svobodu paní Vlasty Šefránkové, pamětnice bojů ve Strašnicích, která se následně účastnila velkého pietního aktu před Vinohradským rozhlasem.

Za zvuků trubky kolegy Libora Netušila nastoupily čestné jednotky FS a celní správy; Bohumil Brandejs připomněl historii konce II. světové války, boje v Pražském povstání a zapojení příslušníků Finanční stráže. Zástupci vedení celní správy a veteránského klubu pak uctili statečnost bojovníků povstání položením věnců a květin k pomníku. Za zvuků trubky byl také slavnostním odchodem čestných jednotek vzpomínkový akt ukončen.

Velmi nás potěšila přítomnost žáků blízké základní školy v Olešské ulici, kterým zejména jsme chtěli statečnost obránců Prahy před 70. lety připomenout, milá byla i účast uniformovaných příslušníků současné celní správy a jejich prezentace našeho ozbrojeného sboru před veřejností.


Bohumil Brandejs

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář