Jdi na obsah Jdi na menu
 


tiskový list 2012

27. 1. 2014

 

PRODEJ POSLEDNÍCH KUSŮ

tiskový list
ČESKO-SLOVENSKÁ VZÁJEMNOST
SLOVENSKO-ČESKÁ VZÁJOMNOSŤ

 

Spolek celníků České republiky ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel České republiky a Finanční správou Slovenské republiky, vydal prostřednictvím specializovaného odboru České pošty s. p. PostFila  pro filatelisty, zaměstnance celní správy, zaměstnance finanční správy a sběratele kuriozit tiskový list poštovních známek Česko-Slovenská vzájemnost, Slovensko-Česká vzájomnosť.

Clo je úzce spojeno s vývojem obchodu a obchod je tak starý, jako lidstvo. Faktem tedy je, že celní řemeslo patří k nejstarším povoláním vůbec a lze ho považovat za druhou nejstarší kategorii v zaměstnáních, hned po obchodu.

Vzhledem ke své geografické poloze vedly přes naše území obchodní cesty spojující sever a jih, východ a západ Evropy již ve středověku. Již v 11. století vzniklo v Praze tržiště, kde se zastavovali zahraniční obchodníci, aby zaplatili celní poplatky, které náležely panovníkovi.

Na počátku 17. století byla organizace celnictví na našem území zhruba dotvořena. Roku 1602 vydal Rudolf II. celní řád, který kromě tarifů stanovil přísný zákaz používat pro dopravu zboží jiných než stanovených cest. V roce 1637 byly stanoveny povinnosti i rozsáhlé pravomoci výběrčích cel.

Celní předpisy i sazebníky se měnily v průběhu historie rakouské i rakousko-uherské monarchie v závislosti na hospodářském a politickém vývoji. Střídala se období tzv. prohibice (vysoká cla a zákazy dovozu) s obdobími nižších celních tarifů.

Československá republika převzala řadu celních předpisů z Rakousko-Uherska a teprve v roce 1927 byl přijat první celní zákon. Celní zákony se měnily i po druhé světové válce.

Po roce 1989 v souvislosti s politickými a hospodářskými změnami (liberalizace zahraničního obchodu) a s rozpadem Československa byl vydán nový celní zákon.

V roce 2004 vstoupila ČR do EU, čímž skončila samostatnost v oblasti celnictví. EU je současně celní unií, to znamená, že pro všechny členské státy platí jednotné předpisy pro tuto oblast. Vůči nečlenům provádí EU jednotnou zahraničně obchodní politiku.

Tiskový list je sestaven z devíti poštovních známek v hodnotě A, jejichž autorem je Karel Zeman, námět na poštovní známce pak symbolizuje „Cestu ke slávě“, znaků Celní správy České republiky, Finanční správy Slovenské republiky, Celní unie a vydává se u příležitosti svátku Svatého Matouše, patrona všech celníků.

Tiskový list bude vydán v maximálním počtu 600 ks. Po ukončení série nebude již nadále tištěn ani distribuován. Tím získá mezi sběrateli určitý stupeň exkluzivity.

Výtěžek, po odečtení nákladů, bude převeden na konto Celník v tísni, z kterého se přispívá všem pracovníkům celní správy a to nejen členům Spolku celníků České republiky, ale i těm, kteří sice členy spolku nejsou, ale kteří se dostali nezaviněně do složité životní situace.

Prvních 200 ks tiskových listů je již vytištěných a jsou připraveny k prodeji. Cena včetně balení a poštovních poplatků činí 260 Kč/ks resp. 10 EUR. Částku je možno uhradit buď v hotovosti nebo bankovním převodem na účet Spolku celníků ČR č. ú. 157900496/0300 ČSOB, variabilní symbol 770.

Zájemci ze Slovenské republiky mohou částku uhradit bankovním převodem na č. ú. 2000282879/8330, variabilní symbol 770, který je vedený u Fio banka, a. s. Cena včetně balení a poštovních poplatků činí 10 EUR/ks.

Tiskové listy můžete objednávat osobně nebo telefonicky u Jany Venkrbcové, telefon 261332222 nebo 605758872, e-mailová adresa janavenkrbcova@spolekcelniku.cz.

Na osobu lze objednat maximálně 5 ks tiskových listů.

tiskovy-list-scan_320_240.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 obrázek ve vyšším rozlišení je k dispozici zde (otvírá nové okno)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář