Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva z UFE

6. 11. 2010

Zpráva ze 45. zasedání UFE - Lisabon

 

 

 

Úvodní poznámka

UFE je evropskou organizací, která sdružuje zaměstnance celních a daňových správ v Evropě. Každý rok se koná kongres UFE, kterého se účastní zástupci těchto organizací, náklady na dopravu i pobyt jsou hrazeny UFE. Tento rok bylo jedním z témat jednání o dopadu ekonomické krize na celní a daňové správy v Evropě. Dalším tématem byl vývoj celních a daňových správ v Evropě z hlediska organizace i jejich kompetencí.

 

Průběh zasedání

Jednání bylo rozděleno do několika částí, v úterý bylo zasedání celní sekce, ve středu sekce daňové a ve čtvrtek zasedání kongresu UFE pod vedením jeho prezidenta p. Dietricha Ondracka. Jednání se za EK účastnil GŘ DG TAXUD p. Deffaa, dále ředitel DG TAXUD p. Zielinski odpovědný za celní politiku a p. Wiedow odpovědný za problematiku daní. Jednání zahájil generální ředitel portugalské celní správy p. Sousa.

 

Program zasedání celního výboru UFE

1.     Přivítání delegátů prezidentem UFE, panem Dietrem Ondrackem a předsedou celního výboru UFE, panem Klausem-Hilgerem Leprichem.

2.     Výsledky průzkumů o organizaci, úkolech a oprávněních celních správ v Evropě.

3.     Zprávy členů o používání informačních systémů pro dovoz a vývoz v přeshraniční přepravě zboží, s ohledem na program Customs 2013.

4.     Zprávy členů unie o rizikových analýzách ve členských zemích.

5.     Zprávy o dopadech finanční krize na celní správy, zejména co se týká počtu zaměstnanců.

6.     Tarifní dohody 2009/20010 ve členských zemích.

7.     Boj celních správ proti organizovanému pašování cigaret v Evropě.

8.     Příprava usnesení pro 45. zasedání  UFE v Portugalsku.

9.     Různé.

 

Do UFE byly zaslány podklady o situaci v české celní správě, včetně úsporných opatření. Ing. Holá podala informaci o oblasti boje proti pašování cigaret, dále informace o IT i aplikaci rizikové analýzy v české celní správě. Zasedání bylo zajímavé i z hlediska získání informací o uplatňovaných úsporných opatřeních v jednotlivých celních i daňových správách

 

Program zasedání daňového výboru UFE

1.     Přivítání delegátů prezidentem UFE, panem Dietrem Ondrackem a předsedou daňového výboru UFE, panem Serge Colinem.

2.     Situace v daňových správách v Evropě zejména s ohledem na zaměstnance a úkoly.

3.     Rozvoj harmonizace přímých daní, zejm. úprava daňových základů.

4.     Budoucnost ekologické daně po summitu v Kodani.

5.     Stav jednání mezi členskými státy EU o zavedení daně ze zabezpečených transakcí.

6.     Vývoj mezinárodní a evropské spolupráce při optimalizaci boje proti daňovým podvodům.

7.     Eliminování nedostatečného zájmu EU ke směrnicím a návrhům UFE.

8.     Zpráva z Daňového fóra, organizovaného EK v Bruselu.

9.     Příprava usnesení pro 45. zasedání  UFE v Portugalsku.

10. Různé

P. Deffaa GŘ DG TAXUD informoval o posledním vývoji v celní oblasti, zejména co se týká MCC a projektů e-Customs, v daňové oblasti se zmínil o možnosti zavedení daně z finančních operací a vytvoření systému EUROFISC, který by měl přispět k zabránění daňových podvodů v EU formou rychlé výměny informací.

V rámci EU byla navržena daň z finančních operací ve výši 0,5%, německá kancléřka Angela Merkelová doufá v podporu Evropy – vybírání daně z finančních operací zmírní škody způsobené finanční krizí, z této daně by se mohl vytvořit preventivní fond. Pokud EU a státy G-20 nebudou v této oblasti spolupracovat, Německo bude muset zavést tuto daň samostatně.

Jednotlivé členské země referovaly o své současné situaci

Přehled situace v evropských celních správách

 

Velká Británie

Při počtu obyvatel 60 milionů se počet zaměstnanců celní a daňové správy snížil  z 100 000 na 75 000. V důsledku toho však došlo k vyšším daňovým únikům -  ztráta se odhaduje na 120 miliard liber.

V současné době je Pohraniční agentura -   Border Agency částečně samostatnou složkou a částečně je spojená s daňovou správou. Z původních 21 000 zaměstnanců se jejich počet snížil na 18 000.

V rámci celní a daňové správy se snižují celkové výdaje o 5 % ročně, celní správa očekává na rok 2011 snížení rozpočtu dokonce o 25 – 40 %, zatím o přesné výši nebylo rozhodnuto. Nedochází k nařízenému propouštění zaměstnanců, ale ke snižování dochází na základě dobrovolných odchodů.

V dubnu roku 2005 došlo ke sloučení Celní a daňové správy a byl vytvořen tzv. Daňový a celní úřad jejího Veličenstva. Někteří zaměstnanci zabývající se problematikou drog přešli v roce 2006 do nově vytvořeného úřadu SOCA (Úřad pro odhalování závažných organizovaných trestných činů) a někteří do Pohraniční agentury, která se spojila s Imigrační a visovou službou.

Celní správě byly přiděleny nové následující kompetence: kontrola daní z odpadů, letecké daně, kontrola minimální mzdy a ekologické daně.

Na druhé straně Celní správa o některé kompetence přišla, jako např. vyšetřování nelegálního obchodu s drogami a provádění pohraničních kontrol.

  

Belgie

Při počtu obyvatel 10,8 miliónů je zaměstnáno ve státním sektoru 29 000 občanů, z toho je 4 300 v celní správě a 16 500 v daňové správě. 2 500 míst bylo zrušeno do roku 2009, dalších 2 500 bude zrušeno do roku 2012.

-         problém při snižování jsou tři jazyky, francouzština, vlámština a němčina, kdy musí být zachována jazyková rovnováha

-         podle neoficiálních studií 20 miliard eur (20 % celkového příjmu) představují daňové úniky

-         vláda odhaduje ztráty jen ve výši 4 milionů eur

-         od roku 2004 do 2009 bylo zrušeno 2 500 míst a do roku 2012 je na programu zrušit dalších 2 500 míst

-         Belgie provedla dvě daňové amnestie, které v konečném důsledku nebyly přínosné.

 

 

Francie

Počet obyvatel 60 milionů, 125 000 zaměstnanců je ve finanční správě, 75 000 v oceňování a vybírání, 17 813 zaměstnanců v celní správě v roce 2010 bude sníženo v roce 2011 na 17 450, ale formou odchodu do důchodu. Ve státní správě se na další období předpokládá zmrazení platů. Hlavní důraz je kladen na kontrolu daňových poplatníků.

-         objem daňových úniků se neoficiálně odhaduje na 40-50 miliard eur, vláda odhaduje 30 - 40 miliard eur

-         daně by měly být deklarovány dobrovolně, daňová amnestie nebyla plánovaná, pokuty za daňové úniky nízké – toto ale dokládá jen 1 miliarda z odhadnutých 30 – 40 miliard eur

-         vytvořen nový tým pro tresty za daňové přestupky – 10 státních úředníků a 10 policistů – bude šetřit komplikované případy daňových podvodů

-         počet státních úředníků v nově zřízené správě v roce 2008 je následující: 125 000 státních úředníků, z toho 75 000 je zodpovědných za daňové výměry, kontrolu, výběr a právní spory týkající se cel a daní, 50 000 má přidělenou oblast státní správy, tudíž státních výdajů a 3 000 pracuje na ústředí v Bercy

-         v boji proti daňovým únikům vytvořila francouzská vláda seznam 18 spolupracujících zemí.

 

Německo

 

Počet obyvatel 82 milionů, daňová správa má 112 000 zaměstnanců, celní správa 33 993 zaměstnanců, dle počtu zaměstnanců je to největší celní správa v EU.

        v sekci služeb 20 000, z toho 12 000 v daňovém auditu, 2 500 v daňovém pátrání, 2 000 v daních z přidané hodnoty, 3 500 v auditu daní z externích platů

        bylo by zapotřebí dalších 15 000 zaměstnanců

        daňové úniky jsou odhadnuty na 30 – 40 miliard eur

        přínos práce daňového auditora za rok je 1 milion eur

        politická diskuse o koupi CD s daty o daních od Lichtenštejnska a Švýcarska – důsledkem koupě CD bylo 22 000 dobrovolných deklarací, které vydělaly 1.7 miliard eur

 

Bylo rozhodnuto o celkovém snížení 10 000 pracovních míst ve státní správě.

Celní správa je odpovědná za dohled nad minimálními mzdami. K plnění tohoto úkolu nebyl nabrán nový personál.

Nové úkoly: Silniční daň v 16 spolkových zemích – zajišťuje 2 200 úředníků.

Nově zavedená daň z letecké dopravy – cca 150 úředníků.

Nově plánovaná daň (atomové elektrárny) – daň z vznětových prvků - cca 50 zaměstnanců.

Tyto kompetence budou zastávány v rámci stávajícího počtu zaměstnanců.

Portugalsko

 

Počet obyvatel 11 milionů, 10 500 zaměstnanců ve finanční správě a 1 500 v celní správě.

Zatím pokračuje politika zmrazení platů zaměstnanců ve státní správě.

Irsko

 

Vzhledem ke krizi byly platy státních úředníků sníženy o 15 %, ale v příštích 4 letech by neměly být již dále sníženy, ale ani zvýšeny.

-         počet obyvatel 5 milionů, 6 200 zaměstnanců v oblasti cel a daní, ke sloučení došlo před sedmi lety

Dánsko

 

Počet obyvatel 5,3 milionů, 8 000 zaměstnanců ve sloučené daňové a celní správě

-         v roce 2005 byl jejich počet 12 000, v roce 2015 by měl počet zaměstnanců činit už jen 6 700

-         v Dánsku mají daňové úřady přístup k informacím o účtech zákazníků bank

Lucembursko

Počet obyvatel 500 000, 900 zaměstnanců ve finanční správě, která byla rozdělena na sekci přímých daní, nepřímých daní a cel

-         na rok 2011 není plánováno snižování, ani zvyšování

-         zaměstnanci odcházející do důchodu nebudou nahrazováni, tedy postupné snižování počtu zaměstnanců

-         byl vydán zákon o přímých daních, počet plátců daní se zvýšil, ale nezvýšil se počet zaměstnanců

 

Maďarsko

Celní a daňová správa by se měly sloučit k 1. 1. 2011, na počet obyvatel 10 miliónů celní správa disponuje 7 000 zaměstnanci a daňová správa 15 000 zaměstnanci.

-         sloučením celní a daňové správy se sníží počet pracovních míst, bude snaha zvýšit boj proti daňovým únikům, hlavně v oblasti daně z přidané hodnoty a černého trhu

-         je plánováno zrušit ochranu před propuštěním z veřejných služeb

 

Maďarská celní správa je nezávislou organizací a zároveň vykonává své povinnosti jako daňová správa. V současné době má zhruba 7 000 zaměstnanců. V posledních 3 letech došlo k navýšení zaměstnanců o 2-3 %. Zatím není žádná konkrétní informace, jak se bude situace vyvíjet do budoucna, nicméně v současné době nedochází ke snižování počtu zaměstnanců. Současná situace týkající se odměňování je velký problém. Nové povinnosti a úkoly nepřinesou navyšování zaměstnanců, ani nákup nezbytného technického vybavení. Část platu je závislá na státním rozpočtu. Jako důsledek finanční krize se nenavýšily státní příjmy a z tohoto důvodu hrozí snížení platů až o 30 %.

 

Během posledních 5 let došlo k reorganizaci celní správy a v současné době a v blízké budoucnosti dojde též k dalším organizačním změnám. Hlavní celní úřady byly změněny na úřady Celní a finanční stráže, ve kterých se plní celní a daňové záležitosti. Skupiny mobilního dohledu přešly pod jeden ústřední orgán s působností na národní a regionální úrovni.

 

Celní správa získala nové kompetence jako např. výběr poplatků a daní ve spojení s ekologickými výrobky, kontrola legálního zaměstnávání cizinců, kontrola obchodu s barevnými kovy.

 

Celní správa nepřišla o žádné kompetence.

 

Švédsko

 

Celní a pobřežní stráž Švédska – TULL-KUST je samostatnou organizací. V současné době má 2 110 zaměstnanců z původních 2 350 na začátku roku 2007.

V průběhu příštích 2-3 let se nepočítá se snižováním zaměstnanců.

V roce 2004 došlo k reorganizaci celní správy. Celní správa získala novou kompetenci -  kontrola „řízení vozidla pod vlivem alkoholu“ (pomocí dechových testů)  

Na druhé straně přišla o kompetenci týkající se kontroly nebezpečného zboží a materiálů.

 

Španělsko

 

Celní a daňová správa se sloučily a vytvořily Národní daňovou agenturu.

Celní správa má zhruba 3 700 zaměstnanců. Tento počet je stabilní v posledních třech letech. Žádné velké změny se v nadcházejících letech neočekávají.

K žádným nuceným odchodům také nedochází.

Práce ve státní správě je stabilní, spíše je nedostatek zaměstnanců.

Existují velké platové rozdíly, které jsou založeny na postavení v zaměstnání. V průběhu posledních 5 let nedošlo k reorganizaci celní správy.

Celní správa nezískala žádné nové kompetence, naopak došlo ke ztrátě kompetencí v oblasti kontroly kolků. 

  

Řecko

Daňová i celní správa se snaží bojovat proti daňovým únikům (nový zákon, který zpřísňuje tresty za daňové úniky), zaměstnáno 14 000 zaměstnanců v oblasti cel a daní, avšak bylo by potřeba o 5 400 zaměstnanců více, aby mohly být zvládnuty plánované úkoly.

Byly sníženy platy zaměstnanců ve státním sektoru (z původních 14 platů ročně o 4 platy), každého 4. – 5. zaměstnance odcházejícího do důchodu nahradí pouze jeden nový zaměstnanec.

 

V rámci zasedání sjezdu byly projednány a schváleny změny v pravidlech UFE, pro nás je zajímavé pravidlo, že do výboru UFE má být kooptován i zástupce nově přistoupivších členů EU, zatím jsou členy UFE jen MR a ČR. Byl také schválen rozpočet s tím, že zatím je hospodaření vyrovnané. Dále proběhlo hlasování, novým předsedou UFE se stal pro 11 letech, kdy tuto funkci zastával p. Ondracek, p. Serge Colin z Francie, předsedou výboru celního byl zvolen p. Leprich a p. Muller předsedou daňového.

Dále byli zvoleni jaké místopředsedové pp. Andersen, Herreira, Leprich, Lockhart, Muller a p. Holcz z MR byl kooptován na základě přijaté změny. Na jednání byl odsouhlasen text rezoluce, která bude ještě upravena a v této formě bude odeslána EK i Evropskému parlamentu.(v příloze). Rezoluce se zabývá problémy snižování personálu a finančních prostředků celních i daňových správ a zároveň zvyšováním jejich úkolů. Požaduje se v ní pro celní a daňové úředníky poskytnutí statutu státních zaměstnanců s  odpovídajícími sociálními výhodami, dále vzdělávání a adekvátní platy, zajištění stejné úrovně celních kontrol, aby nedocházelo k nelegálnímu soutěžení mezi členskými zeměmi, posílení kompetencí celních správ v EU v oblasti boje proti drogám, praní špinavých peněz, boje při porušování ochrany práv duševního vlastnictví, ochrany zdraví a spotřebitel, je zde zdůrazněna role celních správ v boji proti pašování cigaret jako priority z hlediska finančních úniků pro stát. V mnohých celních a daňových správách je již situace velmi komplikovaná a může mít dopad na kvalitu práce i samotný výběr cla a daní. 

Během jednání informovala UFE o novém vedení Spolku, adrese zasílání dokumentů, odchodu p. Adama i problému přeplacení příspěvků na tento rok, což už bylo učiněno i písemně. Zatím stanovisko nemáme, ale bylo přislíbeno.

 

Zpracovala: Ing. Vendulka Holá