Jdi na obsah Jdi na menu
 


20080623 7.Velká celní Slaťiňany

Ročenka 2008 - 2009
Sedmá Velká celní steeplechase

Dvacátý třetí červen byl startovním dnem již sedmého ročníku Velké celní steeplechase. Ta se konala opět ve Slatiňanech. Z návrhu sportovní komise FKSP, tentokrát však nikoli jako sportovní, ale jako akce kulturní. Důvod tohoto salto mortale  by možná mohl vysvětlit běžcům alespoň předseda sportovní komise, ten se ale ani nepřijel podívat, ba ani nevyslal pozorovatele. Těžko se hledá vysvětlení, co je kulturního na pětikilometrovém cross běhu náročným terénem, během nějž plní dospělí i dorost pět vložených disciplín. Těmi letos byly hod koulí, běh s paší ( běžecká vložka závodu, kdy soutěžící s břemenem obíhá skalnatý okruh s velkým převýšením ), střelba ze vzduchovky, hod plastových kruhů na určené body a test obecných znalostí. Výsledky plnění disciplín ( čím lepší výsledek v disciplíně, tím větší odpočet bodů ) se promítají do celkového času. Pro dětské kategorie byl běh zkrácen na jeden a půl kilometru a z disciplín byly vynechány běh s paší a znalostní test.

Velká celní steeplechase u amatérských i aktivních sportovců již pevně zakořenila. Svědčí o tom celkem šedesátka natěšených závodníků. Ty, ani jejich doprovod neodradilo letos v červnu ani aprílové počasí. To ostatně provázelo i dětskou část závodu, kdy lilo jako z konve, ale malí závodníci i obsluha kontrolních stanovišť dokázali, že nejsou z cukru a závod nepřerušili.

Velkou celní steeplechase zahájil závod mužů. S tratí a zvláště s vloženými disciplinami si nejlépe porozuměl vítěz dob minulých Zdeněk Pěnčík, v těsném bodovém závěsu za ním skončil minulý dorostenec Michal Horký, jehož na třetím místě následoval Karel Macán.

Na závod mužů plynule navázal závod žen. Ženy letos běžely poprvé o putovní pohár Spolku celníků. Nejlepšího výsledku dosáhla manželka vítěze kategorie mužů Ivana Pěnčíková, druhá skončila Dana Výprachtická, bronz putoval i v této kategorii k Macánům, získala ho Martina Macánová.

Do letošního závodu opět nastoupil dostatek dorostu, který běžel stejnou trať a plnil většinu úkolů jako dospělci.  Nejlepším v kategorii dorostu se stal Gustav Pešek, druhé místo patřilo Šárce Výprachtické a třetí Markétě Kubecové.

Zatímco probíhala dospělácká a dorostenecká Velká celní steeplechase, děti zkoušely svou obratnost za dohledu neběživších dospěláků při Slatiňanské olympiádě a měly tak šanci vyhrát některou z desítek cen.

Letos poprvé navázaly na kategorie dospělých a dorostu plynule dětské kategorie. Děti běžely a plnily disciplíny s takovým nasazením, že vítězové se dostávali díky vysokým odpočtům do záporného bodového ohodnocení.

V nejmladším kategorii do šesti let zvítězil Jan Benák, za ním doběhl Vojta Krejcárek, na třetím místě dorazila stejně jako loni Adriana Jurčíková.

Prostřední kategorii do deseti let letos opět vyhrál Dominik Jurčík, před vynikající Zuzkou Pěnčíkovoum, a loni stříbrným Ondřejem Šamšou.

Zlatou medaili v nejstarší kategorii žáků a žaček získal Petr Šamša ml., stříbro jeho bratr Jakub a bronzový hattrick rodiny Macánů vydřela Lucie Macánová.  Fyzicky náročný den skončil předáním diplomů, medailí a cen a večírkem při hudbě. Spolupořadatel Velké celní steeplechase - redakce služebního měsíčníku Clo Douane děkuje všem, kdo se na zajištění a organizaci této tradiční sportovně-kulturní akce podíleli.

Bc. Jiří Barták

 

Velká celní 2008 Slaťiňany

Datum: 15. 7. 2008
Fotografií: 46
Složek: 0
Komentářů: 0
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář